V období 12.-13. septembra 2018 sa konala v Singapure svetová konferencia SIGEF (Sociálne inovácie a globálne etické fórum), na ktorej malo svojho zástupcu aj Slovensko. Nebolo by to až tak nezvyčajné, ak by ten zástupca nemal na chrbte svoj školský batoh a nepotreboval by dospelácky sprievod. Tým zástupcom Slovenska na tomto svetovom fóre bol Ondrej Vrábel, 16 ročný chalan zo Sobotišťa, malej dedinky na Záhorí, študent sexty Gymnázia L. Novomeského v Senici. Bola to už jeho druhá účasť na tejto konferencii – prvá bola v roku 2015 v Ženeve. Zaujal svojím projektom, ktorý pomáha deťom s mentálnym postihnutím a špeciálnymi vzdelávacími potrebami s čítaním, rozoznávaním farieb, jednoduchou matematikou, orientáciou v čase a priestore formou, ktorá je im veľmi blízka. „Magická obrazovka počítača, tabletu či interaktívnej tabule je to, pri čom deti vydržia veľmi dlho sústredené, tak prečo to nevyužiť na niečo zmysluplné?“ hovorí mladý vývojár Pinf Hier Ondrej.

Za všetkým hľadaj ženu

Aj v tomto prípade to platí. Projekt Pinf Hry vznikol vďaka Dáške, sesternici Ondrejovej mamy, ktorá je od neho staršia o 7 rokov. Dáška sa narodila s detskou mozgovou obrnou a napriek tomu, že školu mala rada a s nadšením hltala každé nové písmenko, žiaľ, musela vynaložiť veľké úsilie na to, aby sa v jej hlávke vytvorila hlbšia pamäťová stopa. Ondrej videl, že sa učí inak, ako sa učil on, keď spoznával abecedu. Učila sa pomocou kartičiek s obrázkami, spájala s nimi jednotlivé písmenká. Mala rada počítač, tak sa spolu hrávali s obrázkami a písmenkami. Všimol si, že pri takejto hre vydrží dosť dlho sústredená a ľahšie si písmenká pamätá. Aby sa tak mohla hrať aj sama, rozhodol sa, že vytvorí program, ktorý jej bude obrázky a písmenká premieňať sám. Nemal ešte ani 11 rokov, keď sa do toho pustil. Skúšal, čítal, hľadal, radil sa na diskusných internetových fórach, v hneve odchádzal od počítača, keď sa mu nedarilo, ale vracal sa tam, aby skúsil novú cestu. Podarilo sa a Dáška mala svoju hru. Ale jedna bola málo…

Dnes Pinf Hry obsahujú 23 hier, sú v 12 jazykoch a využívajú sa vo viacerých školách i domácnostiach na Slovensku a ich mladý autor roztlieskava fóra na svetových konferenciách. Nadšenie detí, ktoré sa učia pomocou jeho Pinf Hier motivuje Ondreja k vytváraniu nových. Stále sa učí, komunikuje so špeciálnymi pedagógmi, pracuje, rastie, vyvíja sa.

So školskou taškou na chrbte, Ondrej v Singapure vysvetľoval publiku, že Slovensko je tá malá krásna krajina v srdci Európy, ktorá má ľudí s veľkým srdcom.

Autor: Elena Vráblová


Ondrej Vrábel

Študent, programátor, zakladateľ projektu Pinf.